Biserica Creştină Baptistă “Sfânta Treime”

Blog

Cum (să nu) citeşti anul acesta

Ţi-ai stabilit obiectivele legate de lectură pentru anul acesta? Nu te întreb pentru ca să te simţi vinovat din cauza încă unui lucru pe care ar trebui să-l faci. Te întreb pentru că vei citi o grămadă de lucruri anul acesta fie că plănuieşti sau nu. Şi dacă nu hotărăşti tu ce să citeşti, alţii vor hotărî pentru tine.

Cantitatea de informaţii care te va inunda anul acesta printr-un număr de canale de comunicare, prea mare de controlat, va creşte tot mai mult. Dacă nu te gândeşti strategic cu privire la ce vei citi şi ce nu vei citi, mari porţiuni din viaţa ta vor fi ocupate lecturând lucruri ce par necesare, urgente, ce sunt triviale sau marginale şi nu vei observa cât timp îţi consumă. Pur şi simplu vei ajunge din nou în luna decembrie, întrebându-te unde s-a scurs tot timpul şi de ce ai citit aşa de puţin din ceea ce ţi-ai fi dorit să citeşti.

Principii legate de „ce să nu citeşti” în noul an

Dacă nu vrei să fi în situaţia de mai sus, atunci trebuie să-ţi faci un plan. Câteodată, dacă afirmi lucrurile negative (ce să nu faci) atunci obţii o altfel de claritate decât dacă afirmi pozitiv lucrurile. Aşadar am compilat o listă de „ce să nu faci” în 2018 cu speranţa că te va ajuta.

Nu cumva să nu citeşti cărţi

Ceea ce îţi va revendica atenţia lecturii anul acesta vor fi articole, bloguri, postări şi reclame. Marea majoritate sunt superficiale şi o risipă de timp preţios. Unele vor fi de mare ajutor, dar scurta formă scrisă niciodată nu poate înlocui lunga formă scrisă a cărţilor. Cărţile bune dezvoltă şi expun idei mari şi linii de argument într-un mod în care formele scurte de scris sunt incapabile să o facă. Neglijarea citirii cărţilor nu este nimic altceva decât a îngădui ca atenţia, gândirea profundă şi capacităţile de reflecţie să se atrofieze.

Nu neglija să citeşti Cartea.

Dumnezeu a scris o carte. În ea sunt cuvintele vieţii veşnice (Ioan 6:68). Până la urmă, aceasta este singura carte pe care trebuie să o citim. Nu găseşti acolo „cuvinte goale”; este „însăşi viaţa ta” (Deuteronom 32:47). Continuă să priveşti la această carte. Dacă priveşti cu atenţie, vei vedea mai multă glorie, vei primi mai multă speranţă şi vei simţi mai multă bucurie decât orice altceva vei citi anul acesta.

Nu citi ca fenomenele

Theodore Roosevelt, în timp ce era Preşedinte al Statelor Unite, citea o carte în fiecare zi înainte de micul dejun şi încă câteva în timpul zilei. Charles Spurgeon de multe ori citea 6 cărţi într-o săptămână, în timp ce păstorea o mega-biserică, conducea o grămadă de organizaţii, scria 500 de scrisori şi predica până la 10 predici într-o săptămână. Iar aceşti oameni trăiau fără majoritatea ajutoarelor tehnologice pe care le considerăm esenţiale pentru productivitate.

Priveşte la ei cu admiraţie şi uimire, dar nu fă din ei modelele tale de lectură. Ei sunt pentru lecturare ceea ce este Usain Bolt pentru sprint: fenomene genetice. Dacă nu cumva faci parte din acest top de 1% din umanitate, nu vei fi în stare să faci ceea ce ei au făcut fără să neglijezi alte aspecte esenţiale din viaţa ta. Cunoaşte-te pe tine însuţi şi fii rezonabil în ceea ce-ţi propui.

Nu citi prea repede

Îţi aduci aminte ce-ţi spunea mama: „nu te grăbi şi mestecă?” A mesteca bine este important pentru digestie. Acelaşi principiu se aplică şi la citire. Surplusul de informaţie ne face pe toţi să mâncăm cuvintele prea repede. Ia-o încet şi mestecă.

Nu citi prea mult

Dacă a mânca prea repede este o problemă şi a mânca prea mult este o problemă. Acum, din punct de vedere statistic, a citi prea multe cărţi nu este o problemă pentru noi. Dar având în vedere toate articolele, blogurile, postările de pe reţelele de socializare, e-mail-urile şi textele care-ţi cer atenţia, a citi prea mult este o problemă pentru majoritatea dintre noi. Dacă mâncăm prea mult fast-food, nu vom mai avea apetit pentru mâncarea hrănitoare. Şi a mânca prea mult, în general, reduce abilitatea noastră de a ne bucura de ceea ce mâncăm. Citirea nu este un concurs de cantitate. Este o problemă de hrănire a sufletului.

Câteodată, nu citit deloc.

Toţi avem nevoie să lăsăm, câteodată, lumea cuvintelor scrise şi să ne plimbăm prin biblioteca vie a lumii din jurul nostru. Trebuie să privim şi să medităm, ascultăm şi să ne minunăm. Trebuie să mirosim, aşa cum spunea Chesterton, şi să ne minunăm de Dumnezeul care a gândit nasurile. Să simţim textura lumii şi să lăsăm soarele, vântul şi ploaia să ne spele faţa. Trebuie să interacţionăm cu persoane reale şi să le iubim. Fiecare persoană este o poveste bogată, complexă şi vie pe care Dumnezeu ne-a dat-o s-o studiem şi s-o cunoaştem.

Nu citi pentru a impresiona pe alţii

Nu alege cărţi şi nu-ţi stabili scopuri doar pentru a primi aprobarea altora sau pentru a te simţi ca o vitrină la care alţii să se uite cu admiraţie. A citi de dragul percepţiei altora te va duce pe drumul greşit şi va stoarce bucuria din lecturare. O astfel de lecturare nu vine din credinţă şi astfel nu-i place lui Dumnezeu (Evrei 11:6). Citeşte pentru a primi înţelepciune şi cunoştinţă (Proverbe 16:16) şi de dragul bucuriei (Psalmul 119:111)! Citeşte pentru ca inima ta să ardă de dragoste şi dorinţă după Dumnezeu.

Nu citi doar în interesul tău limitat

Pe de altă parte, fii atent şi la ce citesc alţii – nu ca să-i impresionezi, ci pentru că-ţi pasă de ei. De ce este interesat partenerul tău de viaţă? Copilul tău? Prietenul tău? Păstorul tău? Colegul tău? Citeşte şi tu ceva asemănător. Există o lume de lucruri glorioase în afara micului tău cerc familiar. Explorează! Citeşte o carte sau un articol bine gândit care te va ajuta să vezi mai multe decât cunoşti deja. O minte smerită înţelege cât de mică şi limitată este.

Nu citi cărţi plictisitoare – decât dacă este absolut necesar

Deşi este bine să-ţi lărgeşti interesele, dacă ai trecut de un sfert sau jumătate din carte şi încă nu te-ai legat de subiect sau este prost scrisă, treci la altă carte. Învăţăm prea puţin atunci când lecturarea este o corvoadă.

Dar nu evita cărţi dificile

„Plictisitor” nu este sinonim cu „dificil”. Unele cărţi sunt mine de aur care necesită munca grea de miner. Învăţăm puţin când lecturarea este o corvoadă, dar putem învăţa mult când este necesar săpatul pentru a descoperi aur. Dacă surse credibile îţi spun că o mină are aur, dă-ţi toate silinţele.

Nu citi lucruri care nu-ţi dau speranţă

Dacă felul în care eşti croit sau nişte experienţe din trecut te duc într-un picaj spiritual când citeşti anumite ficţiuni sau non-ficţiuni nenecesare, sceptice, cinice, atunci nu le mai citi. Credincioşi dăruiţi ca Francis Schaeffer, Ravi Zacharias, R.C. Sproul, C.S. Lewis, G.K. Chesterton, Nancy Pearcey, William Lane Craig, şi alţii ca ei au fost un ghid pentru cum să-mi procesez scepticismul. Poate că trebuie să tragi de tine, dar trebuie să te cunoşti pe tine însuţi. Citeşte, în mare parte, pentru a-ţi întări credinţa, pentru a-ţi extinde speranţa şi a creşte dragostea pentru Dumnezeu.

Creşte în abilităţile ce ţin de cum să nu citeşti

Ceea ce citeşti te va modela. Va modela nu doar ce gândeşti, dar şi cum gândeşti. Viaţa este scurtă. Poţi citi doar o mică cantitate în raport cu timpul pe care-l ai. Va trebui să neglijezi lecturi mult mai multe decât ai fi vreodată în stare să citeşti. Aşadar, hotărăşte-te ca anul acesta să creşti în abilităţile ce ţin de cum să nu citeşti.

Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/how-not-to-read-next-year

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *