Biserica Creştină Baptistă “Sfânta Treime”

Blog

Leacul pentru cele mai multe nefericiri ale noastre

Nivelul de zgomot din maşina mea era asurzitor. Cei cinci nepoţi ai mei vorbeau unul peste altul. Dar, apoi, peste acel zgomot am auzit vocea unei fetiţe micuţe. M-am uitat în oglinda retrovizoare şi mi-am văzut nepoţica de şapte ani acoperindu-şi urechile cu mâinile. Încercând să fie auzită peste verişorii ei gălăgioşi, ea repeta, cu un volum tot mai mare: „Am nevoie de căşti. Am nevoie de căşti. AM NEVOIE DE CĂŞTI!”

Nivelul zgomotului din viaţa noastră poate fi şi el asurzitor. Atât de multe voci, toate vorbind în acelaşi timp. Familia, prieteni, colegi şi poate cele mai gălăgioase, vocile digitale de pe TV şi reţelele de socializare. Mai apoi există şi dialogul nostru interior care merge pe fundal. Şi duşmanul sufletelor noastre profită de fiecare oportunitate pentru a-şi adăuga minciunile în tot acest zgomot. Este la fel ca şi cum ai fi în maşină cu verişorii tăi neastâmpăraţi. De unde pot să fac rost de nişte căşti?

Cauza celor mai multe nefericiri ale noastre

Iată care este ideea: viaţa zgomotoasă nu este doar enervantă; este dăunătoare pentru emoţiile noastre. Dumnezeu ne-a creat mintea şi emoţiile pentru a lucra împreună. Cu cât este ne este mai zgomotoasă viaţa mintală, cu atât sunt mai instabile sentimentele noastre. De fapt, Martyn Lloyd-Jones zicea că o viaţă zgomotoasă este sursa celor mai multe emoţii tulburătoare: „Ai realizat că cele mai multe nefericiri din viaţă sunt din cauza faptului că te asculţi pe tine?” Sau asculţi pe alţii? Sau pe Satan? Îndrăznesc să spun că răspunsul la întrebarea sa este „Nu,” majoritatea nu realizăm cât de mult zgomotul din viaţa noastră alimentează nefericirea.

Adevărul este, că toată palavrageala pe care o ascultăm, o alimentăm, o mestecăm şi o repetăm generează multe din emoţiile noastre nefericite. Vocile care penetrează mintea noastră înaintează luând forma îngrijorării, frustrării sau descurajării.

Auzim despre o tragedie sau citim ultimele ştiri, şi ne simţim îngrijoraţi şi temători.

Ne mustrăm că am căzut din nou, şi ne simţim vinovaţi şi ruşinaţi.

Ne reamintim dispreţul şi insultele pe care le-am primit, şi ne simţim mânioşi şi amărâţi.

Privim la ultimele noutăţi din viaţă prietenilor noştri pe reţelele de socializare, şi ne simţim invidioşi.

Înghiţim toate minciunile lui Satan despre Dumnezeu, şi ne simţim disperaţi.

Leacul de care avem cea mai mare nevoie

Trebuie să ne punem căştile spirituale, adică – să oprim show-urile TV, să ştergem aplicaţiile care ne distrag, să ne împotrivim diavolului sau să închidem gura gândurilor noastre interne. Şi trebuie să ascultăm de Cuvântul lui Dumnezeu. Acesta este leacul pentru mare parte din nefericirile noastre. Cu cât ascultăm mai mult adevărul, cu atât mai fericiţi vom fi.

„Ferice,” spune psalmistul, de acela care „îşi găseşte plăcerea în legea Domnului, şi cugetă [ascultă] asupra ei zi şi noapte” (Psalmul 1:1-2). Cu alte cuvinte, emoţiile evlavioase curg dintr-un obicei continuu de meditare asupra Cuvântului lui Dumnezeu.

Este înţelept ca din asta să faci primul lucru din zi. Până la urmă, nu atunci începe zgomotul? C.S. Lewis scria,

Se întâmplă tocmai în momentul în care te-ai trezit în fiecare dimineaţă. Toate dorinţele şi speranţele [şi fricile] din zi se năpustesc asupra ta ca animalele sălbatice. Iar prima ta treabă în fiecare dimineaţă este pur şi simplu să le îndepărtezi; prin ascultarea celeilalte voci, luând în considerare celălalt punct de vedere, lăsând ca cealaltă viaţă mai mare, mai puternică şi mai liniştită să se instaleze. (Creştinismul redus la esenţă)

Dacă vrem să avem vreo speranţă a fericirii adevărate în zilele noastre, trebuie să alegem – prima dată – să alungăm toate zgomotele şi „să ascultăm cealaltă voce” citind Cuvântul lui Dumnezeu.

Poartă leacul cu tine

Dar acesta doar începutul. Ar trebui să alegem să ascultăm de Domnul nostru meditând la Cuvântul Său toată ziua. Este atât de fundamental încât de multe ori uităm cât de important este. Ne mirăm de ce nu ne simţim mai bucuroşi, dar dacă petrecem douăzeci de minute în timpul nostru devoţional şi apoi următoarele douăsprezece ore alegem să călătorim cu verişorii noştri gălăgioşi, ne mai mirăm că suntem nefericiţi?

Acum, desigur că nu putem astupa fiecare voce, dar putem şi trebuie să alegem să ne punem căştile spirituale pe urechi de-a lungul zilei, pentru ca să putem asculta vocea lui Dumnezeu. Poate că ne folosim timpul nostru liber mintal ca să memorăm un pasaj din Scriptură. Poate ascultăm muzică de închinare sau cântăm un imn. Eu, de exemplu, scriu un verset pe o bucată de hârtie, îl pot cu mine toată ziua, citindu-l ori de câte ori pot. Ţine minte, fericit este cel ce petrece toată ziua în meditare la Cuvântul lui Dumnezeu.

Apoi, după-masa, volumul zgomotului nostru mintal creşte din nou. Aşa cum spune soţul meu, „Cel rău îşi face cel mai bine treaba noaptea.” Şi astfel, trebuie să ne culcăm având căştile spirituale pe urechi. Trebuie să alegem să încheiem ziua meditând la Cuvântul lui Dumnezeu. Aceasta, spune psalmistul, este cheia fericirii ce ţine toată noaptea, „Mi se satură sufletul… gura mea Te laudă cu strigăte de bucurie pe buze, când mi-aduc aminte de Tine în aşternutul meu şi când mă gândesc la Tine în timpul privegherilor nopţii” (Psalmul 63:5-6). A asculta de Dumnezeu duce la un somn fericit, de aceea de multe ori aleg un verset la care să rumeg până adorm. Vreau ca primul şi ultimul meu gând din zi să fie al lui Cristos.

Alegerea dinaintea noastră este chiar simplă. Putem alege să ascultăm tot zgomotul şi să fim umpluţi de emoţii îngrijorătoare, temătoare şi nefericite sau, prin harul lui Dumnezeu, putem alege să ascultăm de Domnul prin Cuvântul Său şi să experimentăm o gamă largă de emoţii evlavioase. Când nu ne mai ascultăm pe noi înşine, lumea şi pe diavol, alegând să medităm la Scriptură, Cuvântul puternic al lui Dumnezeu va reînnoi inima noastră. Tot mai mult, nefericirea care vine de la atât de multe voci va fi înlocuită de adevărata fericire în Cristos.

Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/the-cure-for-most-of-your-unhappiness

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *