Biserica Creştină Baptistă “Sfânta Treime”

Blog

Cum să-ţi ajuţi copii ca să citească Biblia

Părinţii creştini sinceri doresc să-şi încurajeze copii în a învăţa cum să citească, să înţeleagă, să se încreadă şi să iubească Biblia. Dar cei mai mulţi dintre noi găsesc aceasta ca fiind o provocare semnificativă, dacă nu chiar descurajantă. Biblia este destul de mare şi complexă pentru a intimida adulţii. Cum ne putem ajuta copii să cunoască cea mai importantă carte scrisă vreodată şi să dezvolte obiceiuri pentru a se bucura de ea zilnic?

Nu există o formulă simplă pentru succes. Fiecare copil este diferit, iar Duhul Sfânt lucrează în moduri diferite şi în timpuri diferite cu fiecare din noi. Dar eu am găsit anumite mijloace ale harului care în general s-au dovedit eficiente. În calitate de părinte a cinci copii şi în calitate de păstor, voi împărtăşi opt din mijloacele ce m-au ajutat.

  1. Dăruieşte-le o Biblie de care să se bucure

Le-ai oferit vreodată copiilor tăi propria lor Biblie? Dacă nu au una, investeşte într-una. Şi cumpără cea mai bună Biblie pe care ţi-o permiţi, una de care copii tăi se vor bucura să o folosească, să o privească, una care comunică cât de specială şi valoroasă este această carte.

Diferite edituri produc Biblii frumoase cu coperte şi hârtie de calitate. Ai putea lua în considerare Bibliile de studiu pentru copii. Oferă-le copiilor tăi o Biblie care emană valoare, frumuseţe şi calitate, una care prin forma ei transmite un mesaj puternic.

  1. Dăruieşte-le un exemplu pe care să-l urmeze

Acestea fiind spuse, chiar şi cele mai frumoase Biblii vor sta prăfuite pe raft dacă copii noştri nu ne văd pe noi citindu-ne Biblia în mod consecvent, entuziast şi plin de bucurie.

Când eram copil nu înţelegeam de ce tatăl meu se trezea cu mult înaintea tuturor doar pentru a-şi citi Biblia înainte de a merge la serviciu. De asemenea îmi aduc aminte cât de confuz eram cu privire la obiceiul bunicii mele bolnave de a-şi citi Biblia de fiecare dată când avea oportunitatea. De ce cineva care este atât de bătrân ar dori să citească Biblia aşa de mult? Deşi nu am înţeles aceasta când eram copil, ambele exemple au lăsat o impresie adâncă în mine care mă influenţează în mod conştient şi inconştient chiar şi astăzi.

  1. Dăruieşte-le un motiv convingător

Unui tânăr pe care-l cunosc îi este foarte greu să se dea jos din pat dimineaţa pentru a merge la muncă. Câteodată amână alarma de câteva ori. Am vorbit despre asta şi deşi este un muncitor harnic, a pierdut din vedere motivul pentru serviciul său, lucru care îngreunează motivaţia sa. Motivul curent nu este suficient de puternic pentru a-l da jos din pat când sună alarma.

Dacă vrem ca copii noştri să citească Biblia, trebuie să le oferim marele motiv. „Citeşte pur şi simplu!” nu este suficient. De ce să citesc Biblia în fiecare zi? Pentru că împreună cu predicarea credincioasă a Cuvântului lui Dumnezeu, citirea regulată a Bibliei este principalul instrument şi principala metodă prin care Dumnezeu ne vorbeşte astăzi. Scripturile nu sunt doar cuvinte de înţelepciune care îmbunătăţesc viaţa noastră, ci sunt cuvintele vieţii veşnice care ne dau „înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Cristos Isus” (2 Timotei 3:15.

  1. Dăruieşte-le un plan clar şi realizabil

Odată ce le-ai oferit motivul, trebuie să le oferim metoda. Cum vor aborda aceasta? De unde încep? Cât de mult ar trebui să citează zilnic? Ar trebui să citească Vechiul sau Noul Testament?

Trebuie să le oferim un plan clar şi realizabil sau vor sări prin toată Biblia, iar fără nici un scop sau simţ al progresului, în final vor renunţa. În mod ideal, planul îi va lua treptat prin cele mai importante părţi ale Bibliei în lecturări zilnice şi realizabile. Sunt foarte multe planuri de citire a Bibliei sau ai putea să creezi chiar tu propriul tău plan personalizat pentru copii tăi.

Nu te aştepta să găseşti planul perfect imediat. Roagă-te pentru călăuzirea Duhului şi ajută-i pe copii tăi să experimenteze până vei găsi planul care pare că funcţionează cel mai bine pentru ei.

  1. Dăruieşte-le întrebări pe care să le pună

Când eram copil, tatăl meu încerca diferite strategii pentru a mă face să citesc Biblia, dar cea mai eficientă era aceea de a-mi pune întrebări. Uneori îmi dădea o întrebare simplă la care să răspund din textul pe care-l citeam. Prin asta se asigura că eu citesc textul ca să găsesc răspunsul, dar m-a pregătit şi să pun întrebări Bibliei. A construit un obicei de interacţiune cu Scriptura astfel încât eu nu o citeam pasiv, ci activ. Întrebările aveau de-a face, de obicei, cu conţinutul pasajului, dar pe măsură ce creşteam, întrebările se îndreptau înspre semnificaţie şi aplicaţie.

Întrebările pe care le dau copiilor mei sunt: Ce ne învaţă pasajul acesta despre Dumnezeu? Dar despre păcat? Dar despre mântuire? Dar despre Cristos? Dar despre Evanghelie? Dar despre viaţa din lumea aceasta şi cea viitoare? Poate că ai alte întrebări. Dar învaţă-i să interogheze textul.

  1. Dăruieşte-le răspunsuri când au întrebări

Copii tăi vor avea propriile lor întrebări despre texte pe care nu le înţeleg sau despre credibilitatea Bibliei. Trebuie să încurajezi asta. Întreabă-i în mod regulat dacă au vreo întrebare în legătură cu ce au citit. Spune-le că doreşti ca ei să vină la tine cu întrebări despre Biblie şi în mod special despre legătura ei cu viaţa lor.

Poate vor pune întrebări la care nu poţi răspunde. Nu-i nici o problemă. Spune-le că vei studia ca să găseşti răspunsul sau întreabă păstorul sau un creştin matur pentru sfat. Indiferent ce te întreabă, fii sigur că iei în serios întrebarea şi întotdeauna te întorci la ei cu un răspuns, dacă doreşti ca ei să mai vină cu întrebări.

  1. Dăruieşte-le încurajare pentru a continua să citească

Unul din cele mai bune obiceiuri pe care ni le-am format cu familia este să ne adunăm 10-15 minute când ne întoarcem de la biserică duminică dimineaţă şi să discutăm despre ce am citit din Biblie săptămâna trecută. Putem verifica dacă şi-au răspuns întrebărilor şi le oferim oportunitatea de a discuta despre ceea ce au învăţat.

Pe măsură ce copii cresc, nu mai facem aşa de mult lucrul acesta. În schimb, încercăm să vorbim informal cu ei despre ceea ce au citit. Dar arătând un interes continuu şi având părtăşie în Cuvântul lui Dumnezeu chiar pentru câteva minute din când în când, încurajează copii să citească.

  1. Dăruieşte-le har în eşecurile lor

La fel ca noi, copii tăi vor eşua. Vor uita să citească. Se vor preface că citesc. Vor fi lipsiţi de entuziasm şi leneşi. Îţi vor oferi tot felul de scuze. Nu renunţa. Arată-le har!

Dacă copii tăi nu sunt născuţi din nou, te vor dezamăgi în domeniul acesta din nou şi din nou. Nu renunţa. Arată-le har! Cei mai legalişti vor transforma citirea Bibliei într-o chestie de neprihănire bazată pe fapte. Arată-le har. Îndreaptă-le atenţia înspre harul lui Cristos şi Evanghelia Sa care le acoperă păcatele şi motivează ascultarea lor.

Unul din cele mai bune cadouri ce le poţi dărui copiilor tăi este familiarizarea cu Biblia şi mesajul ei. Dăruieşte-le o Biblie de care să se bucure, dăruieşte-le un exemplu pe care să-l urmeze, dăruieşte-le un motiv convingător, dăruieşte-le un plan clar şi realizabil, dăruieşte-le întrebări pe care să le pună Bibliei, dăruieşte-le răspunsuri la întrebările lor despre Biblie, dăruieşte-le o încurajare ca să continue citirea şi dăruieşte-le har în căderile şi eşecurile lor.

Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/how-to-help-your-children-read-the-bible

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *