Biserica Creştină Baptistă “Sfânta Treime”

Blog

Strategii simple pentru o evanghelizare mai bună

Cum pot fi vieţile noastre marcate de o evanghelizare constantă şi fidelă Scripturii?

Simpla ridicare a acestei întrebări poate naşte vinovăţie în mulţi dintre noi, pentru că de multe ori ne simţim falimentari. Înţeleg. Sunt păstor, dar nu am fost un mare evanghelist. Cu toate acestea, vreau să mă schimb. Anul acesta vreau să cultiv mai multă credinţă în Dumnezeu pentru a creşte în evanghelizare pentru că vreau ca gloria lui Dumnezeu să fie cunoscută şi oameni pierduţi să aibă bucurie veşnică în El. Nu vrei şi tu aceasta? Sunt sigur că vrei.

La fel ca în orice alt domeniu din viaţă, primul pas de acţiune înspre creştere este crearea unui plan. A falimenta în a plănui înseamnă a plănui să falimentezi, nu? Aşadar iată planul meu simplu, biblic care nu garantează că necredincioşii vor deveni ucenici, dar cultivă credincioşie: roagă-te, fii prezent şi prezintă-te ca fiind creştin.

Roagă-te specific pentru oameni specifici

În primul rând, trebuie să ne rugăm pentru ca oamenii să fie salvaţi. Numai Domnul poate învia morţii spirituali din jurul nostru. Pe cine aducem înaintea Domnului în fiecare zi? Dumnezeu ne spune, „nu aveţi, pentru că nu cereţi” (Iacov 4:2)! Creşterea în credincioşia evanghelistică începe prin a o cere mai mult lui Dumnezeu.

De aceea începe un plan de rugăciune evanghelistic. Pentru familia noastră, avem un timp regulat înainte de culcare, în care ne strângem cu toţi ca să citim ceva din Scriptură şi să ne rugăm. Nu este ceva ieşit din comun. Uneori nu o facem. Dar am ajuns să transformăm aceasta într-un obicei aproape constant. Când ne-am mutat în acest cartier, acum cinci ani de zile, familia noastră a început să se roage constant ca Domnul să ne ajute să fim ucenici în cartier. Lucrurile nu s-au întâmplat imediat, dar am văzut cum Domnul face nişte lucruri uimitoare, pe care le recunoaştem ca fiind răspunsul direct la rugăciune.

Un plan de rugăciune poate fi (şi probabil trebuie să fie) simplu. Poate fi un bileţel în Biblia ta, o poză pe ecranul telefonului tău sau un verset de memorat. Ai putea să te plimbi prin cartierul tău zece minute în fiecare zi şi să te rogi Domnului pentru sufletele vecinilor tăi. Ar putea fi orice lucru, dar ideea este să fie ceva simplu, structurat cu intenţia de a te ruga specific pentru oameni specifici. Acesta este punctul de început.

Petrece timp împreună cu alţii

În al doilea rând, trebuie să fim prezenţi în viaţa altor oameni. Ce înseamnă aceasta?

Ei bine, iată ce nu înseamnă: să-ţi duci maşina în garaj în fiecare zi şi doar rareori să-ţi arăţi faţa în afara casei. Nu înseamnă să eviţi discuţiile cu părinţii altor copii la evenimentele lor extracurriculare. Nu înseamnă nici să te implici cât mai puţin posibil în activităţile comunităţii din jurul tău.

În schimb, a fi prezent înseamnă să cauţi în mod intenţionat să fii printre necredincioşi. Acest lucru arată diferit pentru fiecare din noi, în funcţie de darurile noastre specifice şi contextul nostru, de aceea trebuie să ne întrebăm (şi să ne rugăm) ce înseamnă să fiu prezent în mijlocul necredincioşilor ce sunt în sfera noastră de influenţă.

Mulţi dintre noi, în timp ce suntem de acord că trebuie să facem asta, avem probleme în a practica. Dar din nou, hai să începem simplu: începe cu o ospitalitate deschisă, de modă veche. În cultura de azi, oamenii tind să aibă tot mai puţină încredere în biserici, de aceea s-ar putea să nu vină la întâlnirile noastre de duminică. Dar mai mulţi ar veni dacă-i chemăm la o cină! De multe ori le spun celor din biserică că, omeneşte vorbind, masa lor poate fi cel mai puternic loc de evanghelizare în secolul 21.

Când ne-am mutat în cartierul nostru, vecinii nu petreceau prea mult timp împreună. Aşadar ne-am decis să ne deschidem casa de Crăciun. Nu ceva foarte pompos. Doar câteva gustări şi dulciuri. Am fost uimiţi de cât de mulţi oameni au venit deşi nu cunoşteam aproape pe nimeni! Toţi s-au simţit foarte bine!

Deci prima dată, roagă-te din greu şi mai apoi caută să fi prezent în mijlocul necredincioşilor pentru a vedea cum Dumnezeu ar putea răspunde acelor rugăciuni.

Vorbeşte ca un creştin

În cele din urmă, trebuie să ne prezentăm pe noi ca fiind creştini. Ce înseamnă acest lucru? Pur şi simplu să fim gata să vorbim ca nişte creştini. Nu ne ascundem credinţa atunci când apare o oportunitate de a spune adevărul aşa cum Dumnezeul îl defineşte. Suntem gata să ne deschidem gura şi să vorbim în calitate de ambasadori ai lui Dumnezeu (2 Corinteni 5:18-21), făcând legătura dintre credinţa noastră şi lumea reală, indiferent de subiectul discuţiei.

De exemplu, în urmă cu câteva luni toată lumea vorbea despre masacrul îngrozitor din Las Vegas. Dacă acel subiect este adus în discuţiile cu necredincioşi, am putea spune ceva de genul, „În calitate de creştin, sunt recunoscător că există un Dumnezeu al dreptăţii, care se asigură că nici o nedreptate nu va fi nepedepsită.”

Observă faptul că nu am inclus dogme esenţiale ale mesajului Evangheliei, dar am spus adevărul care se găseşte în Biblie. Mă prezint ca fiind un creştin. Şi când în mod constant folosesc această practică, în mod frecvent îmi va aduce oportunităţi de a prezenta clar Evanghelia într-o discuţie naturală – de exemplu, ce înseamnă un Dumnezeu al dreptăţii, care sunt implicaţiile pentru noi şi ce legătură au toate acestea cu crucea.

În trecut, am încercat într-un mod ciudat să îndes tot felul de adevăruri istorice cu privire la viaţa, moartea şi învierea lui Isus într-o discuţie cu necredincioşii. Dar am învăţat că a mă prezenta ca fiind creştin – vorbind ca un creştin despre orice fără să spun totul – de multe ori duce la o împărtăşire a credinţei într-un mod natural.

Evanghelizare elementară

Dacă eşti ca şi mine şi cei din biserica mea, emoţia pe care o simţi doar când te gândeşti la a face aşa ceva are de-a face cu nepotrivirea pentru o asemenea misiune. „Nu ştiu dacă aş putea să-mi exprim convingerile într-o astfel de poziţie.” Este okay! Hai să începem de acolo de unde suntem şi să construim. A începe să facem este parte din a învăţa cum să facem, cum să ne biruim temerile lipsite de credinţă şi cum să ne încredem în Dumnezeu.

Prezentându-ne ca fiind creştini are bunul efect de a ne face să absorbim mai mult din Biblie, să extragem mai mult din predicile de duminică şi să punem mai multe întrebări, să cerem sfaturi în grupul mic şi să citim cărţi folositoare ca Esenţa creştinismului de John Stott, de trei sau patru ori pe an pentru a ne modela mintea cu perspectiva creştină.

Pentru a creşte anul acesta într-o evanghelizare fidelă Scripturii şi constantă, nu trebuie neapărat să participăm la mai multe seminarii sau să întrebuinţăm tehnici complexe. Din experienţa mea, aceste trei scopuri simple – roagă-te mai intenţionat, caută să fii prezent şi vorbeşte ca un creştin – ne pot ajuta să progresăm.

Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/hi-im-a-christian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *