Îl asculţi pe Dumnezeu?
În primii o mie cinci sute de ani ai existenţei bisericii, marea majoritate a creştinilor au ascultat Scriptura în loc să o citească. Chiar şi după apariţia presei tipografice a lui Gutenberg, rata alfabetizării nu a crescut foarte mult decât după revoluţia industrială. A citi Scriptura, aşadar, nu a fost ceva obişnuit până spre sfârşitul secolului XIX. Sună puţin surprinzător pentru urechile din secolul XXI, dar ascultarea a fost principala metodă prin care creştinii se apropiau de Scriptură de-a lungul secolelor.
Cu toţii ar trebui să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru Biblia pe care o putem avea şi o putem citi, dar mă întreb dacă am pierdut ceva de-a lungul timpului pentru că ne-am oprit din a mai asculta. Fără îndoială, creştinii primari au ratat ceva pentru că nu citeau textul ei înşişi, dar există ceva ce strămoşii noştri ştiau cu privire la ascultare, ceva ce noi am uitat astăzi?
Ce face ascultarea unică
De cele mai multe ori când ascultăm, nu începem imediat să analizăm. Nu disecăm textul pentru că nu-l putem vedea! Pur şi simplu îl primim înăuntru. La fel ca şi procesul lent şi stabil al marinării unei cărni, noi ne scufundăm în cuvintele vorbitorului, crezând că inima noastră, în timpul potrivit, va absorbi întreaga semnificaţie. Nu ne împiedicăm în detalii. Ci în schimb lăsăm ca temele generale ale vorbitorului să pătrundă înăuntru.
Tendinţa noastră atunci când citim este să studiem. Începem să ne construim înţelegerea cuvânt cu cuvânt, propoziţie cu propoziţie. Examinăm cu atenţie, recitim şi ţinem cont de context. În mod activ, investigăm semnificaţia, iar abordarea aceasta este bună şi corectă. Cu siguranţă, ambele acţiuni ne schimbă, dar o fac în moduri diferite. Putem spune că citirea ne ajută să extragem ceva afară din text, în timp ce ascultarea ne ajută să extragem ceva în text. Aceasta distincţie ne poate ajuta să ne aducem aminte de ceva ce primii urmaşi ai Căii ştiau deja despre ascultare: a lăsa cuvintele lui Dumnezeu să fie rostite înspre tine este o practică dătătoare de viaţă care îţi poate aprofunda credinţa. Ştiu lucrul acesta din proprie experienţă.
De ce ascult
Am experimentat la prima mână beneficiile rostirii şi ascultării Cuvântului lui Dumnezeu, fie prin citirea publică a Scripturii în biserică sau ascultarea lecturării acesteia. Iată câteva motive pentru care iubesc să ascult citirea Bibliei.
1. Pentru a răscumpăra timpul
Dacă doresc să-mi îndeplinesc cu credincioşie responsabilităţile mele de soţ, tată, angajat şi prieten într-o singură zi, nu prea mai rămân cu foarte mult timp pentru citit. Acest lucru este frustrant pentru că visez cu ochii deschişi la aceea vacanţă împreună cu cărţile mele favorite! Însă apropierea mea de Scriptură nu trebuie să se încheie din cauză că solicitările unei zile îmi limitează timpul pe care-l pot dedica citirii.
Am descoperit cu bucurie că am mult timp în care pot asculta, cum ar fi drumul spre serviciu de 45 de minute, cele 20 de minute în care mă dau cu bicicleta, orele de curăţenie şi alte sarcini. Acestea sunt momente de autopilot pentru mine, activităţi care au devenit atât de mult parte din rutină încât nu trebuie să-mi activez mintea pentru a le îndeplini. Mici ferestre ca acestea îmi îngăduie să mă aprofundez în Cuvântul lui Dumnezeu, chiar dacă nu pot să-l deschid şi să-i dau paginile. În astfel de momente, simt că împlinesc porunca lui Pavel de a răscumpăra vremea (Efeseni 5:16), folosind mai bine cea mai preţioasă resursă.
Ar trebui să menţionez, cu toate acestea, că deşi aleg să ascult Biblia în aceste activităţi autopilot, este nevoie de concentrare pentru o ascultare activă. La fel cu orice mijloc, fie auditiv sau vizual, întotdeauna există pericolul vegetării, pericolul pierderii concentrării de la conţinut. Cu toţii am experimentat asta. În prima clipă suntem acolo, următoarea nu mai suntem. Auzim, dar nu ascultăm. Acest fenomen descrie cel mai bine mintea care fuge şi trebuie să ne protejăm de aceasta, mai ales când strângem Cuvântul în noi.
2. Pentru a însoţi citirea Scripturii
Cu adevărat, sunt unele zile în care simt că nu am energia de a sta la birou, a lua Biblia şi a analiza cu rigurozitate textul. Nu din cauza faptului că nu iubesc şi nu preţuiesc Cuvântul lui Dumnezeu; o fac. Însă sunt anumite momente în care mă lupt cu acesta. Poate că nu sunt singurul. În astfel de momente, este o binecuvântare să pot apăsa butonul Play şi să ascult cum un alt ucenic al lui Isus citeşte cuvintele înviorătoare ale Scripturii pentru mine şi peste mine. Ascultarea poate fi o experienţă înviorătoare incredibilă şi mă poate catapulta într-un timp ce citire proprie, mai târziu în aceea zi.
Vreau să fiu clar, Bibliile audio, deşi un însoţitor excelent pentru Scriptură, nu ar trebui niciodată să înlocuiască citirea textului. Nu trebuie vreodată să uităm cât de valoros este obiceiul de a merge lent prin text şi a mesteca o propoziţie, o frază sau chiar un cuvânt dintr-un pasaj. John Piper scrie, „Ia-ţi două ore ca să pui zece întrebări textului din Galateni 2:20 şi vei primi însutit bogăţia de adevăruri decât dacă ai citi treizeci de pagini din Noul Testament sau orice altă carte. Ia-o încet. Pune întrebări. Cugetă. Mestecă.” Cu mulţumire în inimă, ar trebui să ne dedicăm toată viaţa citirii şi studierii profunzimilor Cuvântului lui Dumnezeu. Când eşuăm sau nu reuşim într-o anumită perioadă, ar trebui să cerem harul lui Dumnezeu şi să pornim din nou.
3. Pentru a creşte părtăşia mea cu Dumnezeu
Am descoperit că ascultarea Scripturii are efectul minunat de a rupe înclinaţia mea nesănătoasă de a compartimenta pe Dumnezeu.
Poate eşti la fel ca mine. Eu am tendinţa să scriu multe despre Dumnezeu dimineaţa devreme şi să-L neglijez în restul zilei. Dar ştiu că trebuie mai mult decât atât. Dumnezeu trebuie să-mi umple întreaga viaţă. Când îmi umplu micile ferestre ale timpului meu de ascultare cu istorii din Evanghelii sau rugăciuni din Psalmi, rup ciclul compartimentării şi mă deschid pentru mai multe experienţe ale harului Său.
4. Pentru a aprofunda mai mult Scriptura
În Matei 4:4, Isus spune, „Este scris: „Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.” În calitate de ucenici, noi ne alimentăm cu proteine din Cuvântul pe care El l-a rostit pe paginile Bibliei, şi trebuie să mă asigur că fac totul pentru a fi bine hrănit.
În mod practic, ascultarea Scripturii mă ajută să aprofundez mai mult Cuvântul lui Dumnezeu. Ştii că poţi asculta toată cartea Romani într-o oră? Dacă faci naveta ca şi mine, ai putea asculta cea mai faimoasă scrisoare a lui Pavel de cinci ori într-o săptămână. Ascultând Biblia în timpul momentelor libere constante sau neaşteptate din timpul săptămânii, am avantajul de a strânge Scriptura şi de a o aprofunda mai mult în inimă.
Asculţi?
Oricine petrece un timp semnificativ în Scriptură ştie că propoziţiile care umplu paginile ei sunt mai mult decât cuvinte simple. În gura tuturor autorilor sfinţi, răsună o singură Voce şi fie că citim sau ascultăm, întotdeauna ar trebui să fim focalizaţi şi concentraţi la aceea Voce. La fel cum spunea şi Piper, „Aşează-ţi urechea pe pământul Cuvântului lui Dumnezeu şi ascultă huruitul credincioşiei Sale cum se apropie de tine.”
În calitate de ucenici, ştim că aceste cuvinte ale lui Dumnezeu pe care ni le rosteşte sunt duh şi viaţă (Ioan 6:63) sunt vii şi active (Evrei 4:12). Aşadar, indiferent cum ne apropiem de Scriptură, ne apropiem, aşa cum zicea A. W. Tozer, „ştiind că nu este doar o carte care a vorbit odată, ci o carte care ne vorbeşte acum.”
Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/are-you-listening-to-god