Biserica Creştină Baptistă “Sfânta Treime”

Blog

Încă caut să-l câştig – Scrisoare către o femeie căsătorită cu un necredincios

Dragă soţie ostenită,

Nu ne-am întâlnit niciodată, dar dacă aş putea, te-aş îmbrăţişa şi ţi-aş spune să nu renunţi şi să nu te laşi copleşită! Ştiu că este greu. Am trecut şi eu printr-o căsnicie de genul „chiar dacă…” timp de 24 de ani: „Soţiilor, chiar dacă soţii voştri nu cred, supuneţi-vă lor şi încercaţi să-i câştigaţi prin viaţa voastră evlavioasă! (parafrazarea mea). Eu eram ostenită. Mă trezeam simţind că nimic nu se va schimba vreodată în căsnicia mea. Eram descurajată. Mă uitam la uriaşii ce apăreau în relaţia noastră şi nu mai priveam la credincioşia lui Dumnezeu.

Ştiu cum este să mă trezesc duminică dimineaţa ca să mă pregătesc pentru biserică ştiind că soţul rămâne acasă şi că trebuie să-mi iau cei doi copii singură la biserică. Ştiu cum este să asculţi o predică despre căsătorie şi să simţi că jumătate nu se aplică, pentru că soţul tău nu este credincios şi nu se gândeşte la ce înseamnă să-ţi iubeşti soţia aşa cum Cristos a iubit biserica. Ştiu cum este să te rogi, să cânţi şi să plângi în baie cu uscătorul de păr pornit, pentru că dacă aş fi făcut-o de faţă cu el, şi-ar fi bătut joc de mine. Cunosc tensiunea constantă de a încerca să-ţi mulţumeşti soţul necredincios şi pe Cristos.

Dumnezeu ştie şi El. Prin Pavel, El spune, „Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul? Ce înţelegere poate fi între Hristos şi Belial? Sau ce legătură are cel credincios cu cel necredincios? Cum se împacă templul lui Dumnezeu cu idolii?” (2 Corinteni 6:14-16). El ştie că există o diviziune reală şi constantă în căsătoria cu un necredincios. Deşi El a proiectat căsătoria ca să fie unirea într-un singur trup, noi simţim că suntem două animale aduse împreună de un jug greu, abraziv şi masiv. Dar Dumnezeu nu ne lasă fără speranţă.

Trei adevăruri care ne protejează de lipsa de speranţă

Trăind într-o cultură în care divorţul este atât de obişnuit, pare teribil de ispititor să renunţăm la mariajele noastre grele. În momentele nebune, putem fi momite să capitulăm în faţa soţilor noştri şi a perspectivelor lor şi să renunţăm la biserică, ca şi cum altcineva ar avea cuvintele vieţii în afară de Cristos. Dar Isus are o cale mai bună. Pe măsură ce tu şi cu mine îl urmăm pe Cristos în mariajul nostru, să ne aducem aminte aceste trei adevăruri care ne vor ajuta să nu renunţăm la umblarea credinţei sau să nu capitulăm în faţa necredincioşiei.

  1. Dumnezeu este credincios.

Este nevoie de timp pentru a vedea acest lucru în vieţile noastre. Privind în urmă la cei 24 de ani tumultoşi, văd mâna statornică a lui Dumnezeu purtându-mă cu credincioşie prin toate. Dacă nu umbli cu Dumnezeu de mult timp, ar putea fi mai greu să vezi credincioşia lui Dumnezeu în viaţa ta, dar Scriptura este plină de mărturii care vorbesc despre căile credincioşiei lui Dumnezeu faţă de poporul Său.

Deschide-ţi Biblia şi ascultă pe aceşti martori. Ascultă-l pe Daniel în Babilon mărturisind că Dumnezeu ascultă rugăciunile nostre. Ascult-o pe Estera mărturisind că Dumnezeu te-a aşezat acolo unde eşti tocmai pentru o astfel de vreme. El aude strigătele noastre.

Spre deosebire de alţi „dumnezeu”, Dumnezeul Bibliei nu are nevoie să-L susţinem şi nu se satură de noi atunci când ne încredem în El. Lasă ca încercările şi problemele căsătoriei tale să te ajute să-ţi construieşti propria ta mărturie a cât de credincios este Dumnezeu faţă de tine. Când am rătăcit şi am trădat dragostea Sa, El a fost acolo ca să te atragă la pocăinţă prin bunătatea Sa. Nu te îndepărta de bunul Dumnezeu care lucrează cu credincioşie pentru tine prin suferinţele temporare ale mariajului tău.

  1. Dumnezeu pregăteşte o cale pentru noi ca să ne câştigăm soţii.

Nu am crezut întotdeauna lucrul acesta. Nu credeam că trebuie să fac orice ca să-mi câştig soţul pentru Cristos. El avea să fie aşa cum este şi nu puteam face nimic în această privinţă. Predica „Frumoasa credinţă a supunerii neînfricate” a lui John Piper mi-a schimbat această gândire. În acel mesaj el a subliniat ceva ce am ratat în 1 Petru 3. Aşa cum zicea Piper, „Supunerea nu înseamnă a evita orice efort de a-ţi schimba soţul. Ideea acestui text este să-i spună soţiei cum să-şi ‚câştige’ soţul.” Dumnezeu ne-a oferit căi pline de har prin care să încercăm să ne câştigăm soţii. Nu se întâmplă prin coafura noastră, prin formele trupului sau prin haine. Încercăm să-l câştigăm tocmai prin lucrul care l-ar putea îndepărta: evlavia noastră.

Urmează exemplul lui Cristos: adu-ţi aminte că eşti copilul lui Dumnezeu nu sclava unui om şi astfel supune-te omului încărcat de păcat cu care te-ai căsătorit. Arată-i harul pe care tu l-ai primit. Vorbeşte adevărul în dragoste şi rămâi cu smerenie statornică în credinţa ta. Este uşor să-ţi pierzi focalizarea de pe scop. Scopul nu este o căsătorie fericită sau un soţ drăguţ. Scopul este să-ţi continui alergarea cu perseverenţă în cursa credinţei pe care Cristos a pus-o înaintea noastră. Au trecut 24 de ani şi soţul meu încă nu este un credincios. Dar atâta vreme cât voi respira, şi prin harul pe care Dumnezeu mi-l dă, voi căuta să-l câştig pentru Cristos. Chiar dacă nu ne vom vedea vreodată soţul crezând, eforturile noastre de a-l câştiga nu vor fi în zadar. Ele sunt văzute de Dumnezeu şi vor împlini scopul pe care El le are cu eforturile noastre.

  1. A-ţi pierde viaţa în căsătorie înseamnă a o câştiga.

Isus a spus, „Fiindcă oricine va voi să-şi scape viaţa o va pierde; dar oricine îşi va pierde viaţa pentru Mine o va mântui” (Luca 9:24). S-ar putea să-ţi pierzi căsătoria cu soţul tău necredincios. Dacă-L iubeşti pe Isus şi-L urmezi, soţul tău s-ar putea să nu dorească să rămână căsătorit cu tine. Dar nu renunţa la căsătoria ta şi nu divorţa de el, nici nu deschide uşa înspre firea ta şi nu trăi pentru poftele tale lumeşti.

Dacă-ţi părăseşti soţul vei arăta că tu ţii de aceea căsnicie atâta vreme cât ea îţi dă viaţă. Dar dacă renunţăm la pretenţia ca mariajul să ne ofere viaţa şi am trăi pentru Cristos, chiar dacă asta înseamnă să ne pierdem căsnicia, vom păstra o mărturie a lui Cristos în căsătorie care-L onorează pe Dumnezeu şi este o mărturie dătătoare de viaţă pentru soţii şi familiile noastre.

Dacă trăieşti într-o astfel de căsnicie, adu-ţi aminte credincioşia lui Dumnezeu faţă de tine. Caută să-ţi câştigi soţul prin frumoasa mireasmă a lui Cristos în tine, chiar dacă el miroase moarte şi te respinge. Deschide-ţi mâinile şi înalţă căsnicia ta în rugăciune către Dumnezeu. Nu încerca să scoţi toată viaţa din ea, chiar dacă el te părăseşte. Oferă-i har aşa cum tu ai primit, chiar dacă el nu-l primeşte. Dumnezeu este credincios. El crede că speranţa ta în El este frumoasă. Iar El lucrează pentru ce-i ce se încred în El.

Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/i-still-seek-to-win-him

               

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *