Biserica Creştină Baptistă “Sfânta Treime”

Blog

Cine o poate găsi? – Regândind standardul femeii din Proverbe 31

Când căutăm în Cuvântul lui Dumnezeu călăuzire pentru a fi cea mai bună soţie şi mamă, nu putem trece peste Proverbe 31. Cine nu ar dori să fie la fel de talentată, eficientă, puternică, grijulie şi neînfricată ca această femeie?

Dar în calitate de fiinţe umane normale, multe dintre noi suntem mai predispuse să ne pitim atunci când această femeie aparent perfectă ne este pusă înainte ca exemplu. Cu adevărat, cine poate să o găsească? Nu toate avem un simţ bun al administrării sau a oportunităţilor. Multe nu avem darul şi creativitatea de a face haine pentru familie şi gospodărie. Nu ştiu dacă am văzut vreodată pe cineva care este eficientă atât dimineaţă cât şi noaptea aşa cum este această persoană.

Dacă femeia din Proverbe 31 stârneşte în noi doar vinovăţia că până şi în cea mai bună zi a noastră ne lipseşte abilitatea de a împlini standardul chemării noastre, ce ajutor este ea pentru femeia care se străduieşte să-L onoreze pe Dumnezeu?

Ce a făcut ea?

Dumnezeu niciodată nu ne face să ne simţim vinovaţi pentru că nu avem darurile care nu ni s-au dat sau că nu facem binele pe care fizic nu-l putem face. Deci, dacă femeia din Proverbe 31 ne face să ne simţim doar vinovate şi inadecvate, probabil nu o înţelegem în felul în care Dumnezeu a gândit s-o înţelegem.

Parte din confuzie pot fi verbele la timpul prezent din traducerea noastră. Un comentator observă că verbele din Proverbe 31 sunt la timpul trecut. Timpul prezent sugerează că femeia această face toate acele lucruri în aceeaşi perioadă a vieţii, dar citirea pe care Jason DeRouchie o sugerează, indică faptul că aceste versete sunt rezumatul unei vieţi roditoare a unei femei de-a lungul multor ani productivi, subliniind lucrurile făcute cu credincioşie în diferite sezoane ale vieţii ei. Dacă are dreptate, atunci pot răsufla uşurată în timp ce reflect asupra eforturilor mele din trecut şi în timp ce mă străduiesc să fiu o femeie evlavioasă astăzi.

Femeia din spatele femeii

Dar oricum am traduce verbele, ratăm ceea ce femeia din Proverbe 31 spune femeii de astăzi, dacă privim doar la ce face. Ea va inspira doar vinovăţie şi ruşine dacă studiem pasajul acesta ca pe o listă de ce să faci şi ce să nu faci, în loc să privim la spiritul şi motivaţia care o conduce.

Găsim mai multe indicii cu privire la ce motivează inima înţeleaptă a ei din acest pasaj, dar cea mai importantă motivaţie – cea care inspiră tot ceea ce face – este menţionată la final. Ar trebui să citim tot capitolul – fiecare verb – în lumina unui singur verb din versetul 30, „Farmecul este înşelător şi frumuseţea este trecătoare, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată” (Proverbe 31:30).

Această femeie se teme de Domnul. De fapt, versetul spune că acesta este motivul pentru care va fi lăudată. Femeia din Proverbe 31 se teme de Domnul – cu alte cuvinte, ea observă înţelepciunea din spatele dorinţei de a se supune voii lui Dumnezeu şi de a-L onora pe El prin toată viaţa ei. Şi ce este „frica de Domnul” în Proverbe? Începutul înţelepciunii (Proverbe 1:7, 29; 2:5; 9:10; 15:33).

Dorinţa ei de a-L onora pe Domnul prin viaţa ei şi astfel trăind adevărata înţelepciune, este ceea ce Dumnezeu doreşte ca femeile să imite şi să urmeze. Când ne întoarcem şi citim tot ceea ce a făcut în lumina versetului 30, începi să simţi duhul acestei femei.

De încredere

O femeie care se teme de Domnul vrea să-şi iubească şi să-şi onoreze soţul. În mod clar, soţul femeii din Proverbe 31 îi recunoaşte eforturile, pentru că afirmă faptul că inima lui se încrede în ea (Proverbe 31:11). El se încrede în ea nu doar în general, ci în cele mai profunde locuri ale sufletului său.

Iar încrederea lui este bine aşezată pentru că versetul 12 spune, „Ea îi face bine, nu rău, în toate zilele vieţii ei.” Ea nu îi face bine ocazional, ci în fiecare zi – implicând şi acele momente în care ea simte că are toate motivele să fie mânioasă sau supărată pe el. Este important pentru ea ca soţul să aibă încredere în ea. Ea doreşte ca el să fie gata să i se destăinuie şi el să ştie că ea îi va urma sfatul. Doreşte să-i protejeze onoarea şi nu vorbeşte jignitor despre el în faţa altora. În mod clar, el se poate baza pe faptul că ea îşi va ţine promisiunile făcute lui. Ea are grijă în mod constant de casă în aşa fel încât el are toată deschiderea să i-o încredinţeze.

Are soţul tău încredere în tine? Îţi conduci viaţa privată şi publică aşa încât să-i oferi toate motivele ca el să se încreadă în tine? Vorbeşti de bine despre el – întotdeauna? Nu avem nevoie de daruri speciale pentru a fi de încredere – avem nevoie să ne preţuim soţul într-un mod ce-l onorează pe el şi pe Domnul.

Harnică

Fără îndoială femeia din Proverbe 31 lucrează din greu. Femeia aceasta are multe daruri şi face multe lucruri, dar ideea acestui pasaj nu este să îndemne fiecare femeie să facă tot ce face ea. Ideea este că noi trebuie să fim dispuse să lucrăm din greu acolo unde Dumnezeu ne cheamă şi că îi face plăcere lui Dumnezeu când ne dorim să ne facem treaba cât se poate de bine.

Femeia aceasta nu are timp să se compare cu altele. În mod evident nu este obsedată de „timpul pentru mine.” Ea „nu mănâncă pâinea lenevirii” (Proverbe 31:27). Nu este o risipitoare cronică de timp. Mai degrabă, ea îşi umple timpul cu activităţi productive şi de folos. Nu există nici o indicaţie că ea se plânge sau cârteşte cu privire la responsabilităţile ei. Ea este preocupată să-şi slujească familia şi pe alţii şi aduce o atitudine de bunăvoinţă faţă de muncă. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu toţii suntem în stare să lucrăm din greu, să nu irosim timpul şi să aducem o aromă de bunăvoinţă şi graţie în toate lucrurile pe care le facem.

Puternică

Versetul 17 spune, „Ea se încinge cu putere şi îşi întăreşte braţele.” Puterea fizică – purtarea de grijă faţă de templul trupului ei – este o prioritate. „Antrenamentele” ei nu au implicat vreodată sala de gimnastică, dar făcea încontinuu mişcare, mânca corect şi se îndeletnicea cu sarcini provocatoare din punct de vedere fizic.

Dar puterea fizică nu este singurul gen de putere menţionat. Ei nu îi este frică de vreme (Proverbe 31:21), dar se pare că de nimic altceva. „Se îmbracă în putere şi demnitate” (Proverbe 31:25). Ea este puternică în înţelepciune (Proverbe 31:26). Ea nu se îngrijorează – de fapt, râde de viitor (Proverbe 31:25)! Ea nu prea pare că se frământă foarte mult cu privire la ce cred alţii despre ea.

O femeie care se încrede în Domnul este în sfârşit liberă să fie cu adevărat puternică. Ea nu se îngrijorează de lucrurile peste care nu are control. Ea se încrede în ajutorul şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu faţă de familia ei în toate modurile în care ea nu poate, iar mai apoi se ocupă de lucrurile pe care le poate face. Dumnezeul plin de iubire este suveranul peste viitorul familiei ei. Partea ei este să trăiască, să lucreze şi să iubească într-un mod ce-L onorează pe Dumnezeu. El este responsabil de celelalte – şi Fiul Său a acoperit multe din falimentele ei cu propriul Său sânge.

Plină de bunătate şi grijă

Versetul 26 spune, „Învăţături plăcute sunt pe limba ei.” Vedem dovezi ale felului în care trăieşte acest adevăr când ea, zilnic, îi face bine soţului ei (Proverbe 31:12), iar copii o numesc binecuvântată (Proverbe 31:28), iar ea îşi deschide mâna faţă de cei săraci şi în nevoie (Proverbe 31:20). Oare cei din jurul nostru se bucură de duhul nostru bun şi grijuliu? Toate putem, cu ajutorul lui Dumnezeu, să lucrăm pentru a ne apropia cu bunătate de oamenii pe care Dumnezeu îi aşează în viaţa noastră, şi toate putem să ne dedicăm parte din timpul, talentul şi darurile noastre pentru a-i ajuta pe cei mai puţin binecuvântaţi.

Teme-te de Domnul ei

Femeia lăudată în Proverbe 31 nu reprezintă un standard imposibil; ea reprezintă un standard evlavios – ceea ce noi am numi astăzi: „asemănătoare cu Cristos.” Aceste versete ar trebui să ne inspire în a dori frica ei de Domnul, dedicarea ei pentru a câştiga încrederea soţului, etica muncii ei şi puterea şi bunătatea ei.

Inima, mintea şi trupul ei sunt întărite datorită dedicării ei faţă de Domnul în familia şi munca pe care El i-a încredinţat-o. Urmându-i exemplul şi genul de viaţa care decurge din credinţa ei, vom fi binecuvântate – şi vom fi o binecuvântare pentru alţii.

Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/who-can-find-her

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *